Digitizarea și influencerii viitorului

Nu este o rușine să nu știi japoneză. Nu te-a învățat nimeni și nu ți-a trebuit vreodată. Și nici nu îți va trebui.

La fel și cu scrisul pentru generația Alpha. Născuți după 2010, de mici au fost înconjurați de ecrane tactile pentru a accesa informația, comenzi vocale pentru a „manipula” mașini și emoticoane pentru a-și exprima sentimentele.

Evaluările școlare au constat aproape exclusiv în teste grilă care i-au privat de experiența scrisului. Referatele digitale se redactează acum din combinația de taste ctrl C, urmat de ctrl V.

Pe ei nu i-a învățat nimeni să scrie și nici nu le va lipsi acest lucru. Nu va fi nicio rușine ca inteligența artificială să scrie pentru ei emailuri.

Până aici vorbim de un abuz de tehnologie în detrimentul capacității de analiză și sinteză care a fost lăsat exclusiv pe seama inteligenței articiale. Rezultatul? O dependență cvasi-totală de mașini care ne spun ce trebuie să facem. Nu mă crezi? Încearcă să te deplasezi în București fără Waze, Google Maps sau Moovit!

Generația Alpha ia decizii exlusiv pe seama sfaturilor primite de la influencerii proveniți din Generația Z (cei născuți în perioada 1990-2010), adică ultima generație care, pe lângă poze, poate produce și un text care să însoțească materialul video.

Generația Alpha este convinsă că a fi influencer este meseria viitorului și visează să o practice. Însă exponenții ei nu mai știu să scrie.

Dacă vor mai exista influenceri în viitor, aceștia vor știi (numai) să folosească filtrele de la camera selfie a smartphone-ului.

Pariez că masculii vor fi mai creativi. Chiar machiați și epilați, vor pleca din poziția a doua, în spatele femeilor, în cursa după followers.

Există totuși și vești bune! E timpul să ne eliberăm de teama că generația Alpha folosește tehnologia (numai) pentru a abuza de materiale pornografice. Nici vorbă! Toți exersează TikTok-ul perfect, care poate atrage cele mai multe Like-uri.

Fotografia care ilustrează acest text aparține lui Yannick Pulver și a fost preluată de pe Unsplash.

Lasă un răspuns